3 minuten
)
Ondernemen

Uitdagingen vooral anders én samen aanpakken

Medisch laboratorium Labmicta start het jaar met een vernieuwde strategische koers voor 2024-2026. Die vertelt kort en helder hoe Labmicta met haar team van professionals, relaties en partners in de keten de forse uitdagingen in de zorg en aanverwante branches het hoofd biedt. Volgens de visie van Labmicta door ze vooral anders én samen aan te pakken.

Vanuit een positieve mindset – gericht op mogelijkheden en kansen – en met een stevige ambitie zet Labmicta de komende jaren haar tanden in een aantal uitdagingen en ontwikkelingen. Met de uiteindelijke bedoeling om daarmee bij te dragen aan de beste zorg voor mens en maatschappij, de core business van Labmicta. De heldere taal en focuspunten in de nieuwe koers geven richting aan de samenwerking met partners, gesprekken met relaties en de verdere professionalisering van de eigen organisatie. De koers fungeert als checklist voor wat Labmicta doet: ‘draagt het uiteindelijk bij aan de koers die we varen en de beschreven ambities? Is het antwoord daarop in meer of mindere mate ‘ja’? Dan ligt de focus op de juiste dingen.

Investeren in het team van professionals

Neem bijvoorbeeld het koerspunt ‘investeren in onze professionals via goed werkgeverschap’. Verder groeien als onafhankelijke zorgstichting lukt alleen met de inzet van het hele team. Labmicta investeert in een kloppende plek voor iedereen, verbindende communicatie en professionele ontwikkeling. Dat krijgt concreet vorm in bijvoorbeeld een vernieuwd organogram, functiehuis en intranet. Verandering prikkelt mensen en er komt veel af op de professionals van Labmicta. In verbinding blijven is cruciaal. Dit geldt overigens niet alleen binnen maar ook buiten de organisatie. Daarom krijgt een ‘goed gesprek’ voeren met elkaar de komende jaren veel aandacht.

Meedoen aan aanbestedingen

Een ander koerspunt is ‘meedoen aan aanbestedingen’. Tijdens de coronapandemie keken de bestuurder en directeur van Labmicta al ver(der) vooruit. Ze maakten keuzes en plannen voor een eigen hoogvolume laboratorium (HVL), geschikt voor het verwerken van hoge aantallen diagnostiek zoals COVID-19. Labmicta heeft als enige Nederlandse zelfstandige stichting een eigen HVL. Daarmee kan Labmicta meedoen aan aanbestedingen en landelijke partners bedienen. Dit is belangrijk voor de groeiambitie én waarborging van de medische diagnostiek in Nederland, die door bijvoorbeeld de opkomst van (buitenlandse) private equity partijen met vooral commerciële drijfveren juist complexer wordt. Onlangs paste een team van analisten en de medisch moleculair microbioloog de belangrijkste machines in het HVL aan, zodat die ook hoge aantallen soa-diagnostiek kunnen verwerken. Inmiddels bedient Labmicta hiermee GGD Twente, Flevoland en Utrecht. En er is voldoende ruimte om nog meer vestigingen van de GGD te bedienen.

Richting voor de jaarplannen, ruimte voor de praktijk

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts twee van de in totaal elf focuspunten in de strategische koers 2024-2026. Labmicta heeft inmiddels ruime ervaring met hoe je zo’n ‘hoog over’ instrument gebruikt in de dagelijkse praktijk. Een koers geeft richting voor jaarplannen én biedt tegelijkertijd ruimte aan het ‘hoe’ in de praktijk. Zie het als de ingrediënten voor je diner. Hoe je deze verwerkt, bepaal je in de keuken. Een koers komt pas echt uit de verf met iedereen aan boord. Daarom investeerde Labmicta in een interactief proces met haar professionals. Zij dachten actief mee op de hoofdlijnen van de nieuwe koers en blijven betrokken op passende momenten.

Labmicta staat nauw in contact met partners en relaties, dus zij zullen zich ook in de uitdagingen voor komende jaren herkennen. Hoe we deze anders én samen aanpakken? Daarover gaat Labmicta graag in gesprek!