2 minuten
)
Overheid

Delegatie van gemeenten en bedrijven uit Oekraïne bezoekt Twente

Vandaag bracht een delegatie uit Oekraïne, bestaande uit burgemeesters van diverse gemeenten en enkele bedrijven, een bezoek aan Twente. De delegatie is onderweg naar een conferentie over horticultuur in het Westland, maar maken een tussenstop in Twente. Het WTC Kyiv en WTC Twente werken samen bij de wederopbouw van Oekraïne. De delegatie was vooral geïnteresseerd in de bedrijventerreinen in Twente. Daarom is ook een bezoek gebracht aan XL Business Park in Almelo. Daarnaast is de ontwikkeling in de agrarische sector een belangrijk thema. De bedrijven hebben in dat kader Farmax in Denekamp bezocht.

Het bezoek begon met een lunch in het World Trade Center Twente. Burgemeester Sander Schelbergvan Hengelo verwelkomde de groep in Twente en gaf aan dat Nederland Oekraïne zal blijven steunen. De lunch was eveneens de gelegenheid voor het Twentse bedrijfsleven om in contact te komen met bedrijven uit Oekraïne om te kijken waar kan worden samengewerkt. Met name bedrijven uit de sectoren agri, energie, afvalverwerking en transport en logistiek waren aanwezig. Voorafgaand aan het bezoek werd een wandeling gemaakt door het herstructureringsgebied Hart van Zuid in Hengelo en werd het ROC van Twente bezocht in de voormalige ijzergieterij.

De Oekraïense vertegenwoordigers van de veertien gemeenten kijken vooral naar mogelijke samenwerking in Nederland en ze zijn op zoek naar voorbeelden voor de wederopbouw van Oekraïne. De gemeenten zijn met name gelegen in centraal Oekraïne. De missie is een initiatief van de Mayor’s Club Ukraine, Ukrainian Municipal Economic Development Agency UMEDA, Economy of Trust, World Trade Center Kyiv en Ukraine Development Alliance.

Na de lunch werd een bezoek gebracht aan XL Business Park in Almelo waar directeur Jan Geerdink vertelde over de ontwikkeling van dit bedrijvenpark door vier Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel en de transport- en logistieke faciliteiten werden bekeken. De agrarische bedrijven gingen op bezoek bij Farmax in Denekamp. Dit bedrijf maakt spitmachines voor hoogwaardige grondbewerking.

Delegatieleider Yuliya Chufistova van de Mayor’s Club Ukraine noemde het bezoek uiterst zinvol i.v.m. de wederopbouw van Oekraïne en om te kijken met welke kennis Nederland kan helpen met de problematiek waar gemeenten in Oekraïne en bedrijven tegenaan lopen. World Trade Center Twente legt connecties met het Twentse bedrijfsleven om te kijken hoe deze kunnen ondersteunen bij de projecten van wederopbouw in Oekraïne.