3 minuten
)
Cultuur

Rijksmuseum Twenthe: Van wie is het (platte)land?

Deze vraag staat dit najaar centraal in publieksmanifestatie Terra Libera in Rijksmuseum Twenthe

De grote publieksmanifestatie Terra Libera is in aantocht. Terra Libera draait om de vraag ‘van wie is het (platte)land?’ en bestaat uit maar liefst drie tentoonstellingen, een uitgebreid publieksprogramma en artistiek onderzoek. Het onderzoek is in volle gang, de eerste namen van het publieksprogramma zijn bekend en we kondigen met groot genoegen aan dat Terra Libera aftrapt met een gratis openingsfestival.

Artistiek onderzoek

Rijksmuseum Twenthe heeft i.s.m. het Lectoraat Theorie in de Kunsten van ArtEZ vier kunstenaars uitgenodigd om artistiek onderzoek te doen naar de dilemma’s die zich manifesteren in het landelijk gebied van Twente. Alle vier de kunstenaars onderzoeken een actueel thema vanuit hun eigen artistieke praktijk. Zo verkent Tanja Engelberts de invloed van de fossiele industrie op het landschap in Twente, zoals de zoutwinning en de afvalwaterinjecties als gevolg van oliewinning. Wapke Feenstra brengt samen met drie boerenbedrijven in beeld hoe het uiterlijk van de koe en daarmee samenhangend het landschap rondom de koe zijn veranderd in de afgelopen decennia. Jonas Staal onderzoekt met verschillende ervaringsdeskundigen uit Twente (o.a. een wetenschapper, boer en planoloog) hoe een nieuwe, toekomstige samenleving gebaseerd op co-existentie met de aarde eruit zou kunnen zien. Tenslotte zal geluidskunstenaar Budhaditya Chattopadhyay via geluidsopnamen verschillende plekken in Twente in kaart brengen. Met zijn opnames wil hij het publiek uitnodigen om aandachtiger naar het land te luisteren. De resultaten van de vier onderzoeken zijn vanaf 8 september te zien in Rijksmuseum Twenthe.

Tekenworkshop ‘Koe & landschap’

Het publiek wordt uitgenodigd om bij te dragen aan het artistiek onderzoek. Wapke Feenstra organiseert op zondag 25 juni in het kader van haar project ‘Koe & Landschap’ een tekenworkshop op een boerenerf bij Diepenheim. Door ter plaatse de koeien en hun omgeving op papier vast te leggen, ontdekt het publiek meer over de complexe relatie tussen koeienvoer, koe en landschap. De workshop wordt georganiseerd i.s.m Drawing Centre Diepenheim.

Publieksprogramma

Naast het artistiek onderzoek en drie tentoonstellingen bestaat Terra Libera uit een uitgebreid publieksprogramma met lezingen, workshops, artist talks, films en meetups. Zo zal hoogleraar Dieren & Duurzame voedselsystemen Imke de Boer op zondagmiddag 1 oktober vertellen over de Voedselvisie 2050 waarin ze beschrijft hoe een duurzaam en toekomstbestendig voedselsysteem eruit zou kunnen zien. Deze middag zijn ook verschillende boeren te gast om te vertellen hoe zij met hun bedrijf werken aan een toekomstbestendig voedselsysteem. Tijdens de Enschedese Museumnacht op 4 november komt social designer Fides Lapidaire naar RMT met haar project Broodje Poep. Met haar film Holy Shit en broodje poep-kar laat ze zien welke rol onze eigen menselijke poep kan spelen in het sluiten van de voedselkringloop

Openingsfestival

Terra Libera trapt af met een gratis openingsfestival voor jong en oud. In het weekend van 8 t/m 10 september worden in het museum uiteenlopende activiteiten georganiseerd, van muziekoptredens tot (familie)workshops en van artist talks tot proeverijen.