3 minuten

Project Happy to be in Twente biedt oplossingen voor krappe arbeidsmarkt

Het Twents bedrijfsleven schreeuwt om personeel en is op zoek naar oplossingen om de juiste werknemers te vinden. Eén van die oplossingen is het aantrekken van internationale werknemers. Van de monteur, tot programmeur en directeur, steeds vaker wordt personeel uit het buitenland gehaald of neemt men een afgestudeerde buitenlandse student in dienst.

De huidige discussie in de samenleving over immigratie, arbeidsmarkt en vestigingsklimaat voor bedrijven brengt extra uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die het project Happy to be in Twente niet uit de weg gaat en de ondernemers helpt met de stappen die zij juist wel willen zetten. Na een succesvol pilotjaar gaat het project nu, met financiële support van de Twente Board, voor 3 jaar door waardoor er een beweging in gang gezet kan worden en Twente zo meer en meer open staat voor internationals.

Eerst het pilotjaar…nu doorpakken

Na gedegen voorbereidingen werd in 2023 een pilotjaar gestart met het project happy to be in Twente, waardoor alles van plan naar uitvoering ging. Onder aanvoering van het World Trade Center Twente werden mooie resultaten gehaald. Bedrijven met weinig of geen ervaring met het werken met internationals werden geholpen met vouchers en toegang tot een netwerk van ervaren bedrijven. Werkzoekende partners vaninternationals namen deel aan de Kick start your Career training om beter voorbereid aan hun banenjacht te beginnen. Voor nieuwkomers werd een uitgebreide informatiefolder ontwikkeld die nu al door 6 gemeentes in Twente uitgereikt wordt. Maar er is nog veel te doen: internationale studenten en partners van werkende internationals beter voorbereiden op de Nederlandse arbeidsmarkt, het bedrijfsleven vaardiger maken in het werken met deze doelgroep en een warm welkom organiseren voor internationals vanaf aankomst tot integratie.

Samenwerking is essentieel

Na een eerste kopgroep van samenwerkende partijen zoals gemeente Enschede, Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, Twente Board en Ondernemend Twente sluiten steeds meer organisaties aan. Gemeentes Hengelo en Almelo werken nu ook actief mee op het gebied van onder andere huisvesting en beleid. Bedrijven zoals Lionix, Thales, Demcon en Movella zijn ambassadeurs en ook de maakindustrie sluit aan om een bredere doelgroep te bereiken. VMO, Koninklijke Metaalunie, Werkplein en lokale bedrijven Vernay en SELO werken actief mee aan het project. Met het oog op de groeiende tekorten op de arbeidsmarkt die ontstaan door vergrijzing en “ontgroening” werken we samen aan de Twentse talentopgave. We focussen hierbij op de internationale medewerkers van MBO tot universitair opleidingsniveau.

Buddy en taalcoach: eenvoudig idee, groots effect

In het project is er speciale aandacht voor het behoud van de internationals die met hun familie naar Twente komen om hier te werken en zich te vestigen. Het bieden van een gastvrije gemeenschap en aandacht voor het leren van de taal is van groot belang. Twee heel praktische initiatieven die dat bevorderen zijn de Dutch Conversation Club (DCC) en het Buddy Program. De DCC is een aanvulling op het bestaande taalaanbod, zoals de Nederlandse taaltraining voor internationals, en richt zich op werkende internationals die alleen ‘s avond tijd hebben om hun basisniveau Nederlands te verbeteren. De Buddy helpt internationals om zich thuis te voelen in Twente, begeleidt hen een paar maanden bij de integratie en helpt bij het ontdekken van de lokale cultuur.

Beide initiatieven lopen zo goed dat extra Buddy’s en taalcoaches nodig zijn. World Trade Center Twente is op zoek naar enthousiaste taalcoaches voor de Dutch Conversation Club en Buddy’s. Mensen die gepassioneerd zijn over het delen van culturen en talen maken zo een positieve impact op het leven van internationals die zich vestigen in Twente. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via info@wtctwente.eu of de website van het World Trade Center Twente, www.wtctwente.nl.