4 minuten
)
Cultuur
Ondernemen

De voor- en nadelen van AI in de media

Technologische ontwikkelingen komen in golven. Soms lijkt het alsof alles even rustig is, maar soms gaat het zo snel dat je moet opletten om ze bij te houden. Momenteel leven we in een heel snelle periode. Waar we een jaar geleden weinig hoorden over kunstmatige intelligentie (AI), lijkt het nu al niet meer weg te denken uit onze directe omgeving.

Bij elke technologische ontwikkeling horen vragen, twijfels en in sommige gevallen ook angsten. Zijn door AI gemaakte teksten wel betrouwbaar? Gaan banen vervangen worden door AI? En hoe zit het met onze privacy? Hoewel we oog blijven houden voor de risico’s van AI, omarmen we bij 1Twente ook de kansen die deze ontwikkeling biedt om onze mediaredactie te versterken en onze kijkers, luisteraars en lezers nog beter van dienst te zijn.

Verkenning van nieuwe Mogelijkheden

In onze voortdurende zoektocht naar efficiëntieverbeteringen begrijpen we dat de integratie van AI kan bijdragen aan snellere en meer nieuwsproducties. Bij 1Twente zien we AI niet als een vervanging van menselijke creativiteit, maar eerder als een bondgenoot die ons in staat stelt om onze redactionele processen te versterken.

Bij 1Twente geloven we in de kracht van samenwerking tussen AI en menselijke redacteuren. Deze synergetische relatie stelt ons in staat om het beste van beide werelden te benutten, waarbij AI fungeert als een waardevol hulpmiddel dat menselijke creativiteit en inzicht ondersteunt.

Versterking van de redactie

De vorige alinea is door AI geschreven. Als je geen ervaring hebt met middels AI gegenereerde tekst, dan zal het niet snel opvallen. Een eindredacteur zal direct zien dat het woord ‘mogelijkheden’ zonder hoofdletter hoort. Daarnaast is het niet nodig om het woord 1Twente te herhalen in zo’n korte tijd en is de tekst moeilijk gesteld. AI is een mooi stuk gereedschap om mensen te ondersteunen, maar het vervangt ons niet.

Naast deze tekstuele controle, is AI zo goed als de kennis van de gebruiker. Een scalpel bewijst zijn diensten in handen van een chirurg, een hamer heeft meerwaarde als de timmerman professioneel is en AI kan de media versterken als de gebruiker beschikt over goede journalistieke kwaliteiten. Maar relevant lokaal nieuws ligt online niet voor het oprapen en internet is ook een voedingsbodem voor fake news. Daarom blijft de rol van een goede journalist essentieel.

Als het aankomt op journalistiek, nemen wij onze taak serieus. De content die wij maken, willen we graag met zoveel mogelijk mensen delen. Maar onze middelen zijn beperkt en dus hebben we de uitdaging om deze processen zo efficiënt mogelijk te organiseren. In het kader van digitale toegankelijkheid vinden wij het belangrijk om onze video’s te ondertitelen. Dit was ooit de arbeidsintensieve taak van een beeldmedewerker. Door de inzet van AI kan deze beeldmedewerker nu meer video’s filmen.

Er zijn zelfs al AI-tools die het basale editen van video’s overnemen, zodat er met dezelfde bezetting nog meer content gemaakt kan worden.

Nieuwe structuur met nieuwe uitdagingen

In 2027 worden alle lokale omroepen in Nederland afgeschaft en vervangen door 80 streekomroepen. 1Twente en haar partner Twente FM hebben dit jaar en vorig jaar vanuit het rijk middelen ontvangen om de structuur voor de streekomroep van Twente voor te bereiden. Omdat het gebied waarover we nieuws moeten maken flink is toegenomen, beschikken we nu over meerdere redacties die in allerlei processen samenwerken. Bij het optimaliseren van deze processen kan AI een faciliterende rol spelen.

Bijvoorbeeld op het gebied van nieuwsbulletins. Momenteel kijken wij bijvoorbeeld naar een AI-tool die geschreven content omzet in spreektaal. Deze spreektaal wordt gecontroleerd door onze redactie en vervolgens door de AI-tool omgezet in gesproken nieuwsbulletins. Nieuwsbulletins die we in kunnen zetten om het lokale nieuws sneller en efficiënter naar onze luisteraars te brengen.

Ook bekijken wij tools die zorgen voor goede leesbaarheid voor laaggeletterden. Er zijn eventueel mogelijkheden om content om te zetten in het Twents of in het Engels voor enerzijds meer binding in de streek en anderzijds de vele expats die woonachtig zijn in Twente. Al met al komen door deze ontwikkelingen nieuwe mogelijkheden binnen handbereik.

Positieve benadering

Als journalistieke organisatie zijn wij altijd bezig met de maatschappij om ons heen. Wij blijven een kritische blik houden op alle ontwikkelingen, dus ook op AI. Door positieve benaderingen en het zoeken naar de voordelen van AI en de nieuwe mogelijkheden die deze technologische vooruitgang met zich meebrengt, zijn we enthousiast over de toekomst van AI in de media bij 1Twente en kijken we uit naar de meerwaarde die inzet van deze technologie ons gaat brengen.