Enschede

Rijks museum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe is voortgekomen uit een initiatief van de Twentse textielbaron Jan Bernard van Heek die zijn schilderijencollectie in een nieuw rijksmuseum in Enschede wilde onderbrengen. Het is te danken aan de vasthoudendheid van zijn familie dat dat museum er na zijn dood ook inderdaad is gekomen.

In 1930 werd het museum aan de Lasondersingel geopend. De basis voor het museum werd gevormd door circa 140 werken, voornamelijk schilderijen vanaf de middeleeuwen tot en met de 19de eeuw, van Jan Bernard van Heek.

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek zijn de Musea van de Verbeelding. Het is namelijk de verbeelding die ons kunstwerken schenkt, verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt en houvast biedt. In een tijd waarin alles razendsnel verandert en waarin oude zekerheden wankelen is de verbeelding, meer dan ooit, van groot belang. 

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek programmeren vanuit één visie en één missie, die zij op verschillende manieren invullen. Beide musea bestuderen, presenteren en stimuleren de menselijke verbeelding. “Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.”