Enschede

De Museumfabriek

De Museumfabriek is een museum in Enschede dat vóór mei 2018 TwentseWelle heette. De Museumfabriek is een familiemuseum waar de toekomst wordt ontdekt door te leren, spelen, werken, denken, experimenteren en te dromen.

De historische collecties van het museum zijn altijd de grote inspiratiebron. Zij vertellen verhalen, brengen de geschiedenis van Twente tot leven, leggen verbanden met het heden en bieden houvast bij het ‘maken van de toekomst’. De Museumfabriek is dus niet een natuurhistorisch museum, of een kunstmuseum, een oudheidkamer of een techniekmuseum. De Museumfabriek is het allemaal en allemaal tegelijkertijd. De Museumfabriek is de academie van verbeelding.

De Museumfabriek & Rijksmuseum Twenthe zijn de Musea van de Verbeelding. Het is namelijk de verbeelding die ons kunstwerken schenkt, verhalen vertelt, een verleden creëert, waarden vormt en houvast biedt. In een tijd waarin alles razendsnel verandert en waarin oude zekerheden wankelen is de verbeelding, meer dan ooit, van groot belang. 

Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek programmeren vanuit één visie en één missie, die zij op verschillende manieren invullen. Beide musea bestuderen, presenteren en stimuleren de menselijke verbeelding. “Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.”