3 minuten

Oogzorgproject in Oeganda – Augenklinik Ahaus/Eyecamp 3.0

Afrika en Ahaus – twee werelden komen samen

Al voor de derde keer op rij organiseerde Augenklinik Ahaus, het moederbedrijf van Augenklinik Ahaus B.V., het Eyecamp in Gulu. Gulu is één district in het noordwesten van Oeganda. Samen met een tientallig team, bestaande uit interne en externe oogartsen, medisch assistentes en OK-personeel reisde het team twee weken naar Oeganda, om daar te helpen waar de nood hoog is en blindheid geen uitzondering is.

Duurzame oplossingen

Het bijzondere aan dit oogzorg project is de focus op duurzaamheid en het realiseren van continuïteit bij het verlenen van oogheelkundige zorg aan de mensen, voor wie het niet vanzelfsprekend is. Het trainen van medisch specialisten, het ondersteunen van structurele processen binnen een oogheelkundige kliniek, maar vooral het met elkaar verbonden voelen, wederzijdse uitwisselingen en respect tonen voor het werk van een ander zijn essentiële kernwaarden. Kortom: Met elkaar, voor elkaar!

Traineeship in Ahaus

Vijf weken voor vertrek naar Afrika is oogarts dr. Onen uit Oeganda in Ahaus gearriveerd. Om zijn chirurgische vaardigheden te trainen en kennis te maken met de dagelijkse (werk-)processen. Onze kliniek is een opleidingscentrum voor oogartsen en beschikt over meerdere operatiesimulatoren, om toekomstige oogchirurgen te trainen. Dr. Onen trainde voornamelijk aan de Eyesi®. Dit deed hij met veel enthousiasme en gedrevenheid met als doel, mensen in Oeganda operatief te kunnen helpen. Tijdens zijn traineeship was hij ook regelmatig in de operatiekamers aanwezig om live mee te kijken bij de operaties en werd hij door onze oogartsen met hart en ziel ondersteund. Oogarts dr. Matthias Gerl stond hem als mentor ter zijde. Na afronding van zijn trainingsperiode reisde dr. Onen samen met het Eyecamp team terug naar Oeganda.

Licht in het donker

Oeganda zal Oeganda niet zijn, als niet alles volgens plan verloopt. Er is veel oplossings- en improvisatievermogen gevraagd, een flinke uitdaging voor iedereen. Niet geleverde materialen, defecte apparatuur en stroomuitval maakten het niet even makkelijk. Ondanks alle moeilijkheden is het gelukt, in totaal zijn bijna 150 mensen geopereerd om voor hun het licht terug te brengen in het donker.

Stichting „BESSER SEHEN“

De stichting „Besser Sehen“ is opgezet door Dr. Ralf Gerl, oogarts en oprichter van Augenklinik Ahaus. Inmiddels heeft zijn zoon dr. Matthias Gerl de kliniek overgenomen en zet hij het levenswerk van zijn vader met dezelfde passie en liefde voor het vak oogheelkunde voort. Het zit in de genen van de familie Gerl.

De stichting „Besser sehen“ zet zich ervoor in, de ooggezondheid wereldwijd te verbeteren. Middels doelmatige projecten en initiatieven ondersteunt zij medische zorg in regio’s met onvoldoende toegang tot oogartsen en oogziekenhuizen. De stichting ondersteunt opleidingsprogramma’s, medische missies in ontwikkelingslanden en levert visuele hulpmiddelen.