2 minuten
)
Ondernemen

Column Eurorisk: Onze ‘wil-je-weetjes’

Een ongelukje is zo gebeurd, maar het gebeurt veel vaker járen niet. De schadevrije jaren die je opbouwt bij je autoverzekering, lopen zo ongemerkt flink op en dat is lekker voor je portemonnee. Na afgelopen jaarwisseling (gelukkig nieuw jaar trouwens!) kunnen schadevrije jaren worden overgedragen aan de partner die achterblijft na overlijden. Ook na een echtscheiding wordt het mogelijk de schadevrije jaren te verdelen met de ex-partner.

Tot voor kort was het dus zo dat de naam van degene die op de polis staat, bepalend was. Dus je voorzichtige vrouw die dertig jaar schadevrij heeft gereden in jullie auto’s overleed en jij kon ineens opnieuw beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren. Terwijl je zelf evenmin kleerscheuren had opgelopen in de auto al die jaren! Gelukkig dus dat dat vanaf nu anders is, het kan soms wel zestig procent aan premie schelen.
Bij een scheiding bepaalt degene op wiens naam de polis staat of en hoe de schadevrije jaren worden verdeeld. Gewoon delen denken wij, maar het kan natuurlijk ook een extra ruzie-item zijn bij een vechtscheiding 😉

En als je least dan? Dan bouw je vanaf nu ook gewoon schadevrije jaren op die je kunt overnemen als je met leasen stopt. Over één leasedingetje wordt nog nagedacht, namelijk de schadevrije jaren van voor je leasecontract. Die ben je nu vaak na twee tot vijf jaar leasen kwijt.

Wordt vervolgd, Eurorisk houdt het uiteraard voor je in de gaten!
Martin Klinker (risicoverbeteraar) en Bernard Koning (pensioenverbeteraar)