4 minuten

Mens & Zo: maatwerk bij loopbaanbegeleiding

Van re-integratietrajecten tot assessments, Mens & Zo biedt een helpende hand bij de zoektocht naar een geschikte werkplek. De missie van Mens & Zo is gericht op een duidelijk doel: mensen weer met plezier laten deelnemen aan de samenleving. Manager Eugenia Lugua Bonjasky vertelt over de aanpak.

Eugenia werkte zelf jarenlang als loopbaancoach, en maakte zo’n vier jaar geleden de stap naar het management. Ze kent daardoor beide kanten van de medaille: de dagelijkse praktijk én de strategische visie op loopbaantrajecten. We vallen maar meteen met de deur in huis: wat zijn de laatste ontwikkelingen in haar vakgebied en bij Mens & Zo?

‘In loopbaanbegeleiding steken we veel energie, vertelt Eugenia. ‘Deze trajecten gaan we aan met mensen die in de WW zijn beland. Het doel is een duurzame arbeidsplek. Geen tijdelijke baantjes via een uitzendbureau, maar een plek waar ze kunnen bouwen aan hun toekomst. De loopbaancoach start met een klikgesprek. Hoe gaan we samenwerken? In het re-integratieplan staan de wensen en talenten van de werkzoekende duidelijk omschreven. Ik hoor bijna dagelijks dat er veel energie ontstaat in die trajecten. De client komt vaak blanco binnen. Hij of zij kon een baan niet meer uitoefenen door een beperking of verandering in het leven. Dan moet de client zich kwetsbaar kunnen opstellen. Dat is de basis.’

(Digitaal) netwerken
Als die basis is gebouwd, worden de talenten van de werkzoekende in kaart gebracht, onder andere met serious games zoals een ‘kwaliteitenspel’ of ‘inspiratiespel’. Daarna is het tijd voor persoonlijke profilering. Kortom: laat zien wie je bent. ‘We kijken naar zowel de digitale wereld als het dagelijks leven’, vertelt Eugenia. ‘We weten allemaal dat LinkedIn belangrijk kan zijn, maar we zien nu steeds vaker dat dat ook geld voor bijvoorbeeld functies in de logistiek, of voor kappers of hoveniers. Sommige werkzoekenden hebben nog geen LinkedIn-profiel, daar gaan we dan mee aan de slag. Daarbij komen ze erachter dat LinkedIn al lang niet meer is voorbehouden aan hoger opgeleiden, maar voor heel veel functies geschikt is. Dat opent vaak ogen en de meesten vinden het leuk om die wereld te verkennen.’

Netwerkspin
Als coach maakte Eugenia zelf vaak een ‘netwerkspin’ met de client. De gedachte erachter staat nog altijd centraal bij Mens & Zo. Eugenia: ‘Wie heb je om je heen? Wat doet je buurman eigenlijk voor werk? Onderzoek wees uit dat een persoonlijk netwerk de grootste succesfactor is bij het vinden van een nieuwe baan. Maar sommige mensen durven die drempel nog niet over, ze vinden het lastig een hulpvraag te stellen. Vertel aan je omgeving dat je een nieuwe uitdaging zoekt en of ze bij je aan de bel trekken als ze iets voorbij zien komen. Klinkt simpel, maar het gebeurt lang niet altijd. Als niemand weet dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan, dan word je ook niet geholpen. Bij die netwerkspin zetten we het persoonlijke netwerk op papier, dat helpt vaak al.’

Wouter
Hoe ziet het werk van Mens & Zo er in de praktijk uit? Een voorbeeld.
Wouter heeft een pittige periode achter de rug. Hij is nu zover in zijn herstel dat een Werkfit traject passend is. Hij heeft een divers arbeidsverleden en zoekt werk dat bij hem past. Allereerst kijkt Wouter samen met zijn coach terug op zijn loopbaan en de rest van zijn leven. Vervolgens past de coach ‘de loopbaantrechter’ toe waarin de kwaliteiten, wensen, interesses, vaardigheden en ervaring van Wouter worden gegoten. Hieruit komt een focus voor een beroepsrichting. Er volgen opdrachten voor netwerkgesprekken, snuffelstages en tips en advies voor het CV. Wat blijkt: het liefst rijdt hij ‘in zo’n auto met camera die foto’s maakt voor Google’.
Zijn coach ziet een vacature bij een organisatie die foto’s verwerkt en vraagt of ze iets hebben voor Wouter. Na een werkervaringsplek heeft Wouter nu een functie als bestuurder van auto met camera!

Over Mens & Zo
Mens & Zo begeleidt en coacht werkgevers, werknemers en werkzoekenden actief bij outplacement-, re-integratie- en loopbaantrajecten. Ook biedt Mens & Zo de UWV-diensten ‘Werkfit maken’ en ‘Naar werk’. De experts van Mens & Zo bieden maatwerk aan iedereen die begeleiding nodig heeft bij de zoektocht naar duurzame en passende arbeid. Mens & Zo begon in Twente, maar breidde flink uit. Mens & Zo is één van de bedrijven binnen de EEGA Groep en is in het bezit van het Blik op Werk Keurmerk.

Meer info: www.mensenzo.nl