2 minuten

Medewerkers behouden begint bij de leidinggevende

Leidinggevenden zijn voor medewerkers nog altijd de belangrijkste reden voor vertrek. Voor die organisaties die zich afvragen hoe ze hun collega’s kunnen binden en boeien: ga aan de slag met de leidinggevenden in je organisatie. Zij vervullen een essentiële rol en kunnen actief bijdragen aan het behoud van medewerkers.

De basis is vertrouwen

Veel leidinggevenden zijn zich niet bewust van hun rol. Ze zijn zich ook zeker niet bewust van het feit dat zij voor een groot deel bepalend zijn voor het werkgeluk van hun collega’s. Een veilige werkomgeving is de basis en dat begint met onderling vertrouwen. Vertrouwen is niet voor niets de basis van alle relaties en dus ook van een goed werkend team. Juist door vertrouwen te geven, win je ook vertrouwen. Een leidinggevende toont vertrouwen door collega’s te betrekken bij ontwikkelingen, door ruimte te geven, door bij weerstand niet weg te duiken en bijvoorbeeld uitdagingen niet uit de weg te gaan.

Waardering werkt

Leidinggevenden stimuleren om meer waardering te geven is ook effectief. Op dit gebied valt nog het nodige te winnen. Uit het onderzoek van Sparkler blijkt dat slechts 40 procent van de medewerkers van Nederlandse bedrijven en organisaties voldoende waardering ervaart. Daarnaast zegt 15 tot 20 procent van de medewerkers helemaal geen erkenning, aandacht of beloning te ervaren. Zonde, want waardering werkt:

• Het kan de motivatie van medewerkers verhogen

• Het kan leiden tot een verhoging van loyaliteit en inzet;

• Het kan de sfeer positief beïnvloeden;

• Het kan de productiviteit vergroten;

• Het kan bijdragen aan een verhoging van welzijn;

• En: het kan bijdragen aan een innovatieve cultuur.

Ontwikkelen begin met inzicht

Voor iedereen die met de versterking van leiderschap aan de slag wil, is het belangrijk eerst inzicht te hebben. Hoe worden leidinggevenden gewaardeerd? Waar hebben leidinggevenden zelf behoefte aan en wat willen we bereiken? Op basis van het inzicht is het mogelijk stappen te zetten.

Aan de slag

Werken aan sterk leiderschap vraagt structureel aandacht en vraagt een ontwikkelingsplan. Eenmalige acties hebben niet het gewenste effect. Wil jij aan de slag om stappen te zetten en werken aan sterkere leidinggevenden: Eqib helpt je graag verder. Weten hoe we dat doen? Bekijk dat hier of neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.