3 minuten

Kennispark Twente op de schop: 100 miljoen aan investeringen

Kennispark Twente ondergaat als eerste sciencepark van Nederland een grote opknapbeurt. De komende jaren wordt er in totaal 100 miljoen euro aan publieke en private investeringen gedaan, die de nieuwste innovaties mogelijk maken in de onder andere de medtech, chiptechnologie en batterijtechniek. “Demcon krijgt een nieuw hoofdkantoor en Micronit gaat een fabriek voor microfluidische chips neerzetten”, zegt gebiedsdirecteur Anne-Wil Lucas.

GLOEDNIEUW PAND VOOR PRODUCTIE MICROFLUIDISCHE CHIPS’

Elke dag werken kennisinstellingen en bedrijven op Kennispark Twente aan de nieuwste innovaties die van groot belang zijn voor de dag van morgen. Het sciencepark behoort tot de top 3 innovatiecampussen van Nederland en het doel van de opknapbeurt is om een omgeving te creëren waar bedrijven en kennisinstellingen nog beter kunnen innoveren en samenwerken. Er worden onder meer aanvullende labfaciliteiten en ontmoetingsplaatsen voor studenten en bedrijven gecreëerd. Daarnaast staat een scherpere focus op medische technologie centraal.

“Kennispark wordt een omgeving waarin alles samenkomt op een beperkt aantal vierkante meters: uitdagende banen, een fijne werkomgeving, sportfaciliteiten en woningen”, zegt Lucas. “Er gebeuren momenteel heel veel gave dingen op een rij. Zo komt er een geheel nieuw innovatiedistrict tussen de campus en het huidige sciencepark. “Daar ben ik erg enthousiast over. En ik ben net zo blij met het nieuwe gebouw van Micronit. Dit Kennispark-bedrijf begon ooit als spin-off van de Universiteit Twente. Nu gaan ze een hier een geheel nieuw, eigen pand neerzetten, geheel ingericht rondom de productie van microfluïdische chips. Dat is echt een prestatie. Het is zeker iets om trots op te zijn.”

Bij de aanpak van het bestaande Kennispark staan onder andere investeringen in de buitenruimte centraal. “We gaan het park op een duurzame manier inrichten. De buitenplaats moet een prettige ontmoetingsplek worden. Er komen veel bomen, planten en wandelpaden. De aanleg van de parkeergarage moet ervoor zorgen dat parkeerplaatsen bij bedrijven ‘ingeruild’ kunnen worden voor groene, prettige ruimtes op Kennispark”, aldus Lucas.
De algehele vernieuwing van Kennispark moet er uiteindelijk voor zorgen dat hoogopgeleid talent in de regio blijft. “Ik hoop dat studenten van de Universiteit Twente kiezen voor die eerste baan op Kennispark en dat ze Twente niet meer willen verlaten”, aldus Lucas.

MICRONIT

Dat Micronit fors gaat uitbreiden op Kennispark , het bedrijf produceert en ontwikkelt lab on a chip producten (Bio chips) en micro-elektromechanische systemen (MEMS) waarmee lichaamseigen vloeistoffen op zeer kleine schaal geanalyseerd en bewerkt kunnen worden. Ook in de coronacrisis bewees het haar kwaliteiten aan de wereld en produceerde het chips die gebruikt worden om de genetische opbouw van het coronavirus te kunnen bepalen.
“Het aantal klanten dat we hebben, gaat komende tijd alleen maar toenemen. Daarom is dit pand voor ons van groot belang”, zegt CEO Ronny van ‘t Oever. Het nieuwe pand, samen met het talent in de regio en de sterke samenwerkingen die er ontstaan, zorgen ervoor dat wij in Twente goed door kunnen groeien.” Want niet alleen Micronit, maar de gehele medtech-industrie zal komende jaren een vlucht nemen, voorspelt Van ‘t Oever. “We hebben als maatschappij te maken met vergrijzing. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat er goede zorg in een thuissituatie kan plaatsvinden? Het is belangrijk dat we daaraan werken, net als het voorkomen van gezondheidsproblemen en het vroeg kunnen stellen van diagnoses. Micronit is, net als andere medtechbedrijven in Twente, hard aan het werk om dat voor elkaar te krijgen.”

Op de website van Kennispark Twente meer over de projecten die onderdeel uitmaken van de recente ronde investeringen.