3 minuten

EnschedeLAB: twee nieuwe challenges

Het EnschedeLAB, een samenwerkingsverband tussen de vier kennisinstellingen Universiteit Twente, Saxion Hogeschool, AKI/ArtEZ en ROC van Twente met de Gemeente Enschede, lanceert dit najaar twee nieuwe challenges voor studenten en inwoners.

EnschedeLAB wil studenten van die instellingen over de grenzen van hun opleiding en opleidingsniveau heen samen laten werken aan maatschappelijke vraagstukken, ingebracht door de gemeente danwel betrokkenen in de stad. De waarde daarvan: stad en student meer samenbrengen. Ze gebruiken de stad als rijke leeromgeving, en laten studenten zien wat Enschede te bieden heeft. En vice versa: EnschedeLAB maakt kennis en kunde toegankelijk voor de stad.


Nano-challenge: evenementen in de natuur

“Hoe organiseer je op een duurzame manier evenementen in of nabij natuurgebieden, rekening houdend met zowel de plek, de organisator als de bezoeker?” Over die vraag gaat de eerstvolgende nano-challenge, waarbij in opdracht van Stichting Lonnekerberg en Landschap Overijssel aan de slag wordt gegaan met concrete design-oplossingen. Daarbij wordt Vliegveld Twenthe als casus gebruikt. In tegenstelling tot vorige keren vindt deze nano-challenge in de avonduren plaats: van 17.00 tot 20.00 uur. Op de volgende zes data werken ze eraan met een gemengde groep studenten: woensdag 6 en woensdag 13 oktober, donderdag 28 oktober, woensdag 10, donderdag 18 en woensdag 24 november. Dat doen ze op wisselende locaties (bij de kennisinstellingen).
Denk je zinvolle informatie te hebben om mee te werken? Deel het dan vooral. En heb of ken je een groep studenten voor wie dit een uitgelezen challenge is om aan bij te dragen (in Nederlands danwel Engels), laat ze zich dan vooral aanmelden. Dat kan via deze pagina, waarop de praktische informatie ook te vinden is.

Huisvesting internationale studenten

Huisvesting van (internationale) studenten heeft de aandacht. Zeker voor de korte termijn, iets minder voor de langere. Daarom organiseren EnschedeLAB en de denktank Keeping Talent in Twente de walk-in Student Housing Challenge, op 24 en 25 september aanstaande. Tijdens deze twee dagen verwelkomen ze ieder die een steentje kan bijdragen aan dat vraagstuk: bestuurders, studenten, professionals, huisvesters, docenten, inwoners. En jou! Ze geloven dat bundeling van kennis en kunde kan helpen tot nieuwe inzichten, ideeën en oplossingen te komen. Om ieder daartoe in de gelegenheid te stellen kun je op beide dagen op drie momenten ‘inchecken’ en in de ruimte input leveren en voortbouwen op die van anderen. Dat gebeurt bij het DesignLab van de Universiteit Twente, in ruimte Learn-X.  Wil je bijdragen, of er studenten, collega’s of familieleden op wijzen?. Via deze link vind je alle informatie terug en kun je je inschrijven.