2 minuten
)
Onderwijs

Een erkend mbo-certificaat halen via het werk

Endoor en ROC van Twente maken het voor bedrijven mogelijk om groepen medewerkers een erkend mbo-certificaat te laten halen. Voor deze nieuwe vorm van onderwijs voor bedrijfsgroepen kunnen bedrijven een beroep doen op de werkgeversroute via Twents Fonds voor Vakmanschap. Een fonds dat zich sinds 2019 bezighoudt met Leven Lang Ontwikkelen in Twente. Verpakkingsproducent Euro Mouldings uit Nijverdal is het eerste bedrijf dat via Endoor en ROC van Twente medewerkers in de gelegenheid stelt een mbo-certificaat te halen.

Voor Euro Mouldings betekent het opleiden van medewerkers dat belangrijke kennis direct dagelijks ten goede komt aan de processen binnen het bedrijf en daarmee ook het eindproduct. Tina Zwoferink, algemeen directrice bij Euro Mouldings: “Het halen van het mbo-certificaat biedt medewerkers de kans om doelgericht meer kennis op te doen van én over de industrie waarin zij werken. Door onderwijs op maat aan te bieden aan medewerkers blijven de hoge kwaliteitsstandaarden binnen het bedrijf voor nu en in de toekomst geborgd.”

Sylvia Holland is docent procestechniek bij ROC van Twente en verzorgt via Endoor de lessen bij Euro Mouldings. “Leren moet vooral leuk zijn. Ik vind het altijd ’t mooist te zien dat een student groeit tijdens het traject. Ook hier zie ik dat medewerkers hun verantwoordelijkheid kennen en nemen in hun werk en zich bewust zijn van hun eigen invloed. Als docent zet ik in op persoonlijke aandacht én ondersteuning. Daarnaast is het voor een bedrijfsgroep als deze belangrijk aandacht te hebben voor de werkplek waarop de praktijkopdrachten gebaseerd zijn. De lessen worden dan ook in het bedrijf gegeven.”

Edwin Kamp, manager Twents Fonds voor vakmanschap: “Met om-, her- of bijscholing werk je niet alleen aan je eigen ontwikkeling, maar investeer je ook in je werkplezier en werkomgeving. Je blijven ontwikkelen in je eigen of een nieuw vakgebied zorgt er ook nog eens voor dat je arbeidsfit blijft. Daarom investeert Twente in een Leven Lang Ontwikkelen. Met als doel, dat mensen andere  perspectieven hebben of een betere aansluiting vinden in hun huidige functie, die door allerlei ontwikkelingen andere competenties vraagt.”

Een mbo-certificaat
Een onderwijstraject dat leidt tot een mbo-certificaat is kort en doelgericht. We noemen dat modulair onderwijs. Meerdere mbo-certificaten, modules, vormen samen een compleet mbo-diploma. De start van deze eerste bedrijfsgroep laat een mooie samenwerking zien tussen bedrijfsleven, onderwijs en overheid.