4 minuten
)
Ondernemen

De streekomroep als omroep van de streek

Het klinkt allemaal logisch. De overheid wil minder lokale omroepen en meer samenwerking op streekniveau. Het advies was dan ook om meer streekomroepen te vormen door lokale omroepen samen te voegen. Van 250 lokale omroepen moeten 80 streekomroepen worden gemaakt. Twente is daar een van. Een transitie die in de praktijk meer voeten in de aarde heeft dan op papier.

In Twente zijn we trots op onze taal, onze cultuur en onze normen en waarden. Die trots zorgt voor een sterke verbinding met onze omgeving. Wij houden van onze tradities en dat kan soms haaks staan op verandering. Daar ligt dan ook een van de grote uitdagingen voor onze omroep. Als je gezien wordt als de partij uit de stad die wel even de boel komt overnemen, dan is het logisch dat er weerstand is.

Het belang van lokaal

Een regio is uiteindelijk niets meer dan de verzameling van de lokale gebieden. Of we het nou hebben over nieuws, verhalen of artikelen over opgaven die onze streek raken, het speelt zich allemaal lokaal af, in de haarvaten van onze samenleving. Als omroep hebben wij de taak om relevante informatie op te halen en deze een plek te geven op onze kanalen. Dat doen we niet omdat het moet, dat doen we omdat journalistiek een belangrijke rol heeft als waakhond van onze omgeving. Wij zijn er om zichtbaar te maken wat zich afspeelt in die haarvaten. Op dit moment bereiken 1Twente en Twente FM al ongeveer 460.000 Twentenaren.

Goede journalistiek

Er komt heel veel kijken bij de transitie naar een streekomroep, die zoals het er nu uitziet per 1 januari 2027 wordt gevormd. Om ruim 600.000 Twentenaren te bereiken moet je wel kunnen uitzenden, dus moeten er uitzendlicenties komen. Maar wat ga je dan uitzenden? Voor goede journalistiek moet je ook redacties vormen en die zijn niet gratis. Dus kwamen er weer nieuwe gespreksrondes met alle gemeenten over de financiering van journalistiek in de gemeente.

Een goede streekomroep moet voldoen aan bepaalde kwalitatieve eisen. Om te zorgen dat die eisen landelijk worden nageleefd, is het Keurmerk Nederlandse Streekomroepen in het leven geroepen. Dat keurmerk heeft 20 objectief toetsbare criteria die onafhankelijk (kunnen) worden getoetst door het Keurmerkinstituut. Omroepen krijgen op die manier inzicht in waar eventueel nog verbeteringen wenselijk zijn om te komen tot een Lokaal Toereikend Media- Aanbod. Het mag vanzelfsprekend zijn dat ook die uitdaging met beide handen is aangepakt en 1Twente wordt dan ook binnenkort getoetst.

Lokale omroepen worden al jaren voorzien van lokale content door de inzet van gepassioneerde vrijwilligers. Met de kwalitatieve eisen in ons achterhoofd, wil je ook vrijwilligers een plek geven in de streekomroep. Een uitdaging waar we serieus in investeren, want mensen met passie en lokale binding vormen samen een netwerk met voelsprieten in onze hele streek. Het is de taak van de omroep om de juiste keuzes te maken, waarbij we met de beschikbare middelen kunnen zorgen dat we voldoen aan alle gestelde eisen. Dat is geen makkelijke puzzel.

Redacties

De ontwikkeling van onze redacties staat ook niet stil. Met redacties in Enschede, Hengelo, Almelo en Noordoost-Twente beginnen we een steeds betere dekking te krijgen in onze streek. Zo’n groei vraagt om een structuur die de samenwerking bevordert tussen redacteuren en andere contentmakers. Want iedereen werkt in zijn of haar omgeving, maar samen zijn we de streekomroep.

Door nieuwe technieken in te zetten, te zorgen voor de juiste connecties en helder te hebben wat onze missie is, zetten we ook op dit vlak steeds grotere stappen in de juiste richting. Dat lukt alleen maar door goed te blijven communiceren met alle betrokken partijen. Een langdurig proces waar we allemaal van leren.

Want communiceren dat kunnen we wel bij de media. Maar het goed invullen van onze nieuwe opgave kan alleen slagen als we leren van alles wat we gedaan hebben, zodat we door kunnen gaan met onze missie. Samenwerken op streekniveau, om te zorgen voor de best mogelijke lokale nieuwsvoorziening die wij als omroep ophalen in de omgeving en brengen bij alle inwoners.