2 minuten
)
Ondernemen

De ontwikkelingen van OostNL

Krachten bundelen om regionaal mkb te ondersteunen bij digitalisering

De vier European Digital Innovation Hubs (EDIHs) van Baden-Württemberg, Catalonië, Oost-Nederland en Vlaanderen gaan samen aan de slag om de dienstverlening aan het mkb in hun regio’s te versterken. Op woensdag 11 oktober hebben de 4 hub managers hiervoor een overeenkomst samenwerking ondertekend in Brussel tijdens de 21ste Europese Week van Regio’s en Steden (EWRC). Lees hier hoe de EDIHs het mkb verder gaat helpen.

Financiering voor bio-LNG uit GFT-afval voor de scheepvaart

In Wilp werken Nordsol, Attero en Titan samen aan het produceren van bio-LNG voor maritiem transport. Deze biobrandstof wordt gemaakt door biogas op te vangen wat vrijkomt bij de vergisting van organisch afval. Dit biogas wordt vervolgens vloeibaar gemaakt zodat het kan dienen als brandstof voor schepen. De financiering van Nordsol voor de installatie wordt mede mogelijk gemaakt door Triodos Bank en Oost NL.

Nieuwe UT-faciliteit geopend: Advanced Manufacturing Centre (AMC) voor slimme industriële oplossingen

Fraunhofer Innovation Platform for Advanced Manufacturing van de Universiteit Twente biedt onderzoeksondersteuning aan de maakindustrie in Oost-Nederland. Op 10 oktober is de nieuwe faciliteit geopend: het Advanced Manufacturing Centre (AMC) op het Kennispark, naast de universiteit in Enschede. Het AMC maakt het voor fabrikanten mogelijk om slimme industriële oplossingen te ervaren en te verkennen.

Hightech bedrijf XINTC haalt nieuwe financiering op voor opschaling groene waterstof elektrolysers

XINTC uit Eerbeek ontwikkelt en bouwt schaalbare, modulaire elektrolysers voor de productie van groene waterstof. Groene waterstof kan als duurzame brandstof dienen voor o.a. zwaar vervoer of industriële processen in het middensegment van de wereldmarkt. De elektrolysers van XINTC zijn ontworpen om maximaal rendement te halen uit zon en wind als energiebron.

Bedrijven Zwolle zijn klaar voor een Smart Energy Hub

Op 13 oktober is de Smart Energy Hub (SEH) regio Zwolle Noord in gebruik genomen. Vanaf dat moment kan op bedrijventerrein Hessenpoort een eerste cluster van drie bedrijven efficiënter hun eigen energie opwekken, het verbruik op elkaar afstemmen en zo de netcapaciteit beter benutten. Naast het feit dat de hub bijdraagt aan de verduurzaming van bedrijven(terreinen), draagt het dus ook bij aan het ontlasten van het overvolle elektriciteitsnet.

Freek Welling per 1 oktober directeur Capital bij Oost NL

Per 1 oktober is Freek Welling benoemd tot directeur Capital en lid van het directieteam van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Deze functie vervulde Welling vanaf medio augustus ad interim, na het vertrek van de directeur Capital, Chimwemwe de Gaay Fortman.