3 minuten
)
Cultuur

Collectie Wilploo in Rijksmuseum Twenthe

Van 23 januari t/m 24 april 2022 toont Rijksmuseum Twenthe een groot overzicht rondom de Collectie Wilploo. In de afgelopen tien jaar ontving het museum verschillende schenkingen uit deze particuliere collectie hedendaagse kunst, die bijeen is gebracht door de Enschedese verzamelaar Ingrid Blans. In de tentoonstelling is werk te zien van onder anderen Lou Louber, Raquel Maulwurf, Elsbeth Cochius, Saskia Jetten, Zoltin Peeter, Inge Reisberman en Renie Spoelstra.

 

Liefde voor de kunst

Hoewel Ingrid Blans al sinds haar vroege jeugd een grote liefde voelt voor de kunst en als tiener haar eerste schreden op het verzamelaarspad zette, legt ze zich er pas sinds enkele jaren bij neer dat ze toch een echte verzamelaar is. ‘Een kunstverzamelaar is voor mij iemand met een ongelimiteerd budget, die ervoor zorgt dat kunstenaars hun werken kunnen maken. Zo’n rol heb ik mezelf nooit toebedacht.’ En toch is Blans een verzamelaar in al haar vezels. Iemand die zich graag met omringt met voorwerpen die met liefde, vakmanschap en gevoel voor schoonheid zijn gemaakt. En iemand die soms een verleiding niet kon weerstaan en daarvoor iets anders moest laten

 

Persoonlijke betrokkenheid

De collectie van Blans is ontstaan in een periode van ruim zestig jaar en is meegegroeid met haar leven en met de ontwikkelingen in de kunst. In haar jonge jaren werd ze gegrepen door vrijheidsdrift in het werk van kunstenaars als Lucebert, Kees van Bohemen en Jan Sierhuis, die in hun spontane, abstracte werken uitdrukking gaven aan een nieuw, naoorlogs elan. In de loop der jaren is ze zich meer gaan toespitsen op actuele tekeningen en grafiek van veelal Nederlandse kunstenaars. Toen zij in 2007, na een periode van wonen en werken in Den Haag, in Enschede terugkwam, konden veel kunstenaars in die stad op haar belangstelling rekenen. De persoonlijke betrokkenheid bij de kunstenaars van wie ze werk kocht, loopt als een rode draad door haar collectie heen.

 

Over de Collectie Wilploo

In een periode van tien jaar schonk Ingrid Blans ruim 350 werken van hedendaagse kunstenaars aan Rijksmuseum Twenthe. Aan deze schenkingen, die voornamelijk bestaan uit werken op papier, zijn in de afgelopen jaren verschillende deelpresentaties gewijd. Met de aankomende tentoonstelling wordt de collectie voor het eerst op grote schaal getoond. Naast werken die aan RMT zijn geschonken, bevat de tentoonstelling ook werken die Blans zelf in bezit heeft.

 

Kunstenaars in de tentoonstelling

Abdalbagi Alnyal, Marjolijn van den Assem, Frans Baake, Emmy Bergsma, Luuk van Binsbergen, Monique Bosman, Eugène Brands, Elsbeth Cochius, Dirk Comello, Marlene Dumans, Aline Eras, Lotti van der Gaag, Klaus Geigle, Saïda Goriya, Henk Gotlieb, Pantaleon Hajenius, Paul Hajenius, Jan Hendrikse, Seet van Hout, Iris Helene Jansen, Samuel Jessurun de Mesquita, Jacqueline de Jong, Jaap Hillenius, Reinder Homan, Saskia Jetten, Olivier Julia, Paul de Kort, Dirkje Kuik, Sarah van der Lijn, Rosemarijn van Limburg Stirum, Lou Louber, Henk de Looper, Hieke Luik, Lucebert, Ruri Matsumoto, Anton Mauve, Raquel Maulwurf, Ko Oosterkerk, Zoltin Peeter, Inge Reisberman, Jan Roëde Inge Schenke, Jan Sierhuis, Rik Smits, Renie Spoelstra, Emma Stibbon, Hugo Tieleman, Jan Toorop, Johan van der Veen, Juliette Warmenhoven, Wim Zwiers.

Voor meer informatie en of vragen over beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Wilma Tempelman, marketing & PR Rijksmuseum Twenthe. Tel.06-54994620 of mail: w.tempelman@rijksmuseumtwenthe.nl

 

 

Tekst door: Wilma Tempelman