4 minuten
)
Ondernemen

Chat GPT alweer 1 jaar oud

Welkom ondernemers uit Twente! In een wereld waar tijd gelijk staat aan geld, staan jullie, de ruggengraat van onze economie, vaak onder druk om meer te doen in minder tijd. Dit artikel is voor jullie – om te ontdekken hoe kunstmatige intelligentie (AI) niet alleen een tijdbesparende bondgenoot kan zijn, maar ook een kracht voor jullie teams (of jezelf).

In het mkb, waar elke seconde telt, is de zoektocht naar efficiëntie nooit voorbij. Jullie kennen het wel: de eindeloze administratie, klantvragen die sneller beantwoord moeten worden, en de noodzaak om altijd een stap voor te blijven. Maar hoe doe je dit? Zeker met de arbeidsmarktkrapte in Twente? Hier biedt AI een helpende hand. Met slimme tools kunnen jullie sneller en nauwkeuriger werken, waardoor kostbare tijd vrijkomt voor zaken die echt menselijke aandacht vereisen. Denk hierbij aan het automatiseren van routinematige taken, zoals het verwerken van facturen of het beheren van voorraden, waardoor jullie meer tijd overhouden voor strategische beslissingen en klantrelaties. Deze digitale ‘assistenten’ kunnen onopgemerkte inefficiënties opsporen en oplossingen bieden die jullie werkprocessen beter stroomlijnen. Waar je uiteindelijk als ondernemer natuurlijk wel nog zelf de knoop doorhakt.

AI in de praktijk

Zo’n robot kan dus alles? Nee, nog niet. Het is lastig om de mogelijkheden te zien die er nog niet zijn. Wij vergelijken het een beetje met de lancering van de iPhone in 2007. Dit was de eerste versie van wat wij allen nu dagelijks in onze broekzak dragen, op onze nachtkastjes hebben liggen en al onze gegevens aan toevertrouwen. ChatGPT is zoals de iPhone in 2007 was.

In de toekomst zal dit veel meer zijn. Denk aan geautomatiseerde klantenservice via chatbots die snel basale vragen beantwoorden, terwijl jij je richt op complexere zaken. Of wat dacht je van AI-gestuurde data-analyse die patronen herkent waar je zelf overheen zou kunnen kijken. Deze tools zijn niet alleen tijdbesparend, ze helpen ook fouten in terugkerende processen te verminderen. Zo kan een geavanceerd AI-systeem patronen in klantgedrag voorspellen, wat helpt bij het optimaliseren van marketingstrategieën en voorraadbeheer. Dit leidt tot betere klanttevredenheid en efficiëntie in bedrijfsprocessen. Bovendien kan AI ingezet worden voor het voorspellen van markttrends, waardoor jullie de concurrentie een stap voor kunnen blijven.

Waakzaam blijven

Maar, wees alert. AI is krachtig, maar niet feilloos. Zorg ervoor dat je de controle behoudt en weet waar de AI eindigt en menselijke inbreng nodig is. Transparantie in hoe AI beslissingen neemt, is essentieel om vertrouwen bij zowel je team als je klanten te behouden. Het is belangrijk om te begrijpen dat AI geen magische oplossing is; het vereist nauwkeurige invoer en constant toezicht om effectief te zijn. Wees ook bewust van ethische overwegingen en privacywetgeving, vooral in het gebruik van klantgegevens. Bovendien is het belangrijk om jullie werknemers op te leiden in het gebruik van deze nieuwe technologieën, zodat zij het volledige potentieel ervan kunnen benutten.

Versterken, niet vervangen

Het belangrijkste is om te onthouden dat AI er niet is om personeel te vervangen, maar om hen te versterken. Door repetitieve taken te automatiseren, kunnen jullie medewerkers zich concentreren op wat echt belangrijk is – creativiteit, klantenrelaties en strategie. AI stelt jullie in staat om meer te doen in dezelfde tijd, zonder de persoonlijke touch te verliezen die zo kenmerkend is voor het mkb. Dit kan leiden tot een gelukkiger, meer betrokken personeelsbestand en een sterker, meer concurrerend bedrijf. Het inzetten van AI betekent ook dat jullie medewerkers nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen, wat bijdraagt aan hun persoonlijke groei en de innovatiekracht van jullie bedrijf.

Conclusie

Beste ondernemers, de toekomst is hier, en het is aan jullie om deze te omarmen. AI is geen droom meer, maar een haalbare realiteit die jullie bedrijf kan transformeren. Ga de uitdaging aan, blijf innoveren, en laat AI jullie partner zijn in het bereiken van nieuwe doelen. Door het slim inzetten van AI, kunnen jullie tijd besparen, efficiëntie verhogen, en een voorsprong nemen in de steeds veranderende zakelijke wereld. Meer praktische voorbeelden nodig? Wij organiseren binnenkort een event hierover. Houd de website van MKB Twente in de gaten. \

PS: Dit artikel is voor tachtig procent met AI geschreven.

Wouter van den Heuvel

Bestuurslid MKB Twente