2 minuten
)
Ondernemen

Artificial intelligence in de uitvaartbranche

Door: Pedro Swier

Het lijkt een vreemde combinatie, artificial intelligence (AI) en de uitvaartbranche, maar ook wij krijgen ermee te maken. Zoals dat voor iedere branche geldt, maar zeker ook voor iedereen persoonlijk.

Denk maar eens aan de mogelijkheden van deep fake video’s, het is nu al mogelijk om overleden personen digitaal weer tot leven te wekken en bijvoorbeeld te laten spreken op de eigen uitvaart. En wat te denken van het feit dat de overleden Belgische partijleider en premier Jean-Luc Dehaene door zijn voormalige partij weer tot leven is gewekt met een AI-campagnevideo. Naast allerlei zaken die we nu al rond ons overlijden zouden moeten vastleggen, is het verstandig om ook daar over na te denken. Wil jij wel dat jouw beeltenis na het overlijden nog wordt gebruikt voor bepaalde zaken? En wat vinden jouw nabestaanden daar dan van?

In de bedrijfsvoering profiteren we nu al van de verschillende mogelijkheden die AI ons biedt. AI helpt ons bij de online marketing, zoals bij zoekwoordenonderzoek. Daarnaast biedt het ons mogelijkheden voor de hulp bij het schrijven van teksten of het zelf maken of bewerken van foto’s en video’s. Bijvoorbeeld voor gebruik op sociale media.

Wel hebben wij gemerkt dat ChatGPT (nog) niet zaligmakend is, het is een hulpmiddel. Het schrijven doen we, voorlopig in ieder geval, toch echt zelf. In de toekomst biedt AI ons verder mogelijkheden voor adviezen op het gebied van onderhoud van systemen en het analyseren van data. Dat kan handig zijn. We volgen alle ontwikkelingen dan ook op de voet en laten ons graag adviseren. Ook geholpen door de brancheorganisatie BGNU die regelmatig kennissessies voor de branche organiseert, ook over dit onderwerp.

Maar onze primaire dienstverlening, het helpen organiseren van het perfecte afscheid, blijft mensenwerk. Empathie is hierbij het sleutelwoord. En hoe goed AI in de toekomst ook gaat worden, empathie zal het nooit kunnen voelen. Maar heel graag maken wij gebruik van alle voordelen die AI ons nu en in de toekomst zal bieden en zetten wij het in om onze dienstverlening richting de families die wij mogen bijstaan verder te perfectioneren.