3 minuten
)
Uncategorized

‘AI-T Vedan, AI oet Twente’

De technologie gaat altijd maar door en ook hier waren de Twentenaren weer visionair, door er vroeg bij te zijn met AI Tech en dat ‘AIT vedan’ te noemen.

In de wat serieuzere noot zijn wij Twentenaren historisch vaak er wel vroeg bij, maar laten we vooral de successen elders ontplooien. Je zou kunnen zeggen dat Twente de lente is en Amsterdam de zomer. Hoe zij hun reis- en eetkeuzes maken vandaag de dag? Dat komt gewoon uit Twents ondernemerschap.

Gaan wij Twentenaren misschien wel te snel door? Zo net na de winter, even ploegen en zaaien en dan de oogst in de zomer missen, want we gingen weer ‘AIT vedan’.

Er zijn genoeg trends en kansen, genoeg slimme mensen, genoeg innovatie en genoeg werklust. Zou AI, artificial inteligence, het keerpunt van Twente kunnen worden? Er is nog nooit zoveel behoefte geweest aan datacenters, daar kan Twente zo instappen (met onze oosterburen misschien?). Er is nog nooit zoveel behoefte geweest aan de combinatie techniek, taal, cultuur en psychologie, daar kan Twente zo instappen. En zo zijn er tal van voorbeelden waar wij stiekem best goed in zijn.

Bij StoreKeeper gebruiken we AI al een geruime tijd en komt het volgend jaar ook in onze producten. Retailers gratis extra handjes geven, maakt ons wel heel leuk. Wij krijgen hulp van wereldwijde specialisten van Microsoft, Google & andere helden om de Twentse retailinnovatie van StoreKeeper naar een hoger niveau te tillen. Het zou nog leuker zijn om dit met de UT, het ROC van Twente, het Saxion en overige te mogen en kunnen delen, maar nog belangrijker is natuurlijk dat zij hun kennis weer met ons en andere bedrijven kunnen en mogen delen.

Vergeten in de AI-discussie is namelijk de impact op maatschappij, de factor mens en hoe je AI goed inpast. Hier is nog veel meer onderzoek naar nodig. AI kan namelijk ook bron voor reële en irreële angsten zijn, maar ook meer over je bestaande data ontleden dan je wil weten. Je wil dan niet alles automatiseren, want iemand met een zwangerschap feliciteren lijkt attent, maar dan moet diegene dat zelf ook al wel weten. AI is een goede oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt, maar vraagt ook weer om nieuwe vaardigheden. Het is belangrijk dat het onderwijs hierop inhaakt en de combinatie gaat leren tussen goede onderzoeksvragen en AI-promts, die meer op elkaar lijken dan je zou vermoeden.

Een ‘AI Agenda van Twente’, vanuit de 4 O’s, zou een geweldige stap kunnen zijn. Zonder eigen belang voorop gezamenlijk een plan maken zou gaaf zijn, maar zou het ook lukken? In Rijssen is het zo wel gelukt met de transport en bouw, daar is een volwassen ROC-locatie uit voorgekomen en meer. Misschien willen de helden van toen de wijsheid delen.

Met een verenigde ‘AI Agenda’ kunnen we Twente transformeren tot een broedplaats van toegepaste technologische innovatie. Misschien pakken we dan een keer de lente én de zomer en gunnen we de andere seizoenen van de economie eens aan het westen!