3 minuten
)
Ondernemen

AI, een zegen of‘the end of the world as we know it’?

Artificial intelligence (AI), ook wel kunstmatige intelligentie genoemd, is de intelligentie waarmee machines, software en apparaten zelfstandig handelingen verrichten en beslissingen nemen. Voor mij kwam AI pas echt dichtbij toen ik voor het eerst ging spelen met ChatGPT.

Een interne mail voor de jaarlijkse barbecue gooide ChatGPT tot mijn verbazing er met de juiste losse ‘tone of voice’ zo uit. Kopiëren-plakken en ik was klaar. Ik voorspelde gelijk al het einde van tekstschrijvers en ook marketing zou nooit meer hetzelfde zijn, maar na de eerste hausse aan aandacht is het weer wat rustiger geworden. Nu Google met Google Bard en ook Musk met Grok als alternatief zijn gekomen, weten we het zeker: AI-tools zijn een blijvertje. En laten we eerlijk zijn, ze kunnen het leven nu al aangenamer en efficiënter maken. Voor sommige mensen is het een heel handig middel om in begrijpelijk Nederlands en foutloos te schrijven. Voor de TikTok-generatie die alleen maar gewend is aan Whatsapp-communicatie zal het ook een zegen zijn.

Toch is het niet alleen maar positief, want ik ontvang inmiddels sollicitatiebrieven die perfect klinken, maar dat niet zijn. Ook een antwoord van één van mijn medewerkers aan een klant bleek door ChatGPT gemaakt te zijn en als je het leest, dan denk je dat klopt wel, maar ik mis iets. De persoonlijke ‘touch’, de menselijke diepgang of zelfs het menselijke foutje wat een tekst persoonlijk maakt. Dat kan ChatGPT in mijn ogen – nog – niet.

Dus gaat AI (en in dit geval ChatGPT) de wereld veranderen zoals we hem nu kennen? Zeker! Bepaalde functies en taken kunnen en zullen uitgevoerd gaan worden door ChatGPT. Bijvoorbeeld een klantenservice zal er waarschijnlijk heel handig en goed gebruik van kunnen gaan maken. Maar wellicht komen we er ook wel op de lange termijn weer op terug. Net zoals de koffiejuffrouw die vroeger de koffie kwam brengen op kantoor. Ik hoorde serieus dat er op sommige plaatsen weer gedacht wordt om deze functie in ere te herstellen. Iedereen moet een eigen mok, koffiebekertjes mogen niet meer dus waarom niet juffrouw jannie weer rond laten gaan met een koffiekan met koffie! ‘Back to the fifties!’

Mochten jullie overigens constateren dat deze column veel meer fouten bevat dan mijn eerdere columns, dan kan dat kloppen. Om het risico uit te sluiten dat deze column als een ChatGPT-column wordt gezien, heb ik hem in één keer getypt en daarna maar één keer doorgelezen. De kans op foutjes is dus groot maar… wat een persoonlijke column en wat een diepgang hè? \