dinsdag 4 april 2023
Enschede

Event ‘AI-innovatie en regulering’

Details

  • dinsdag 4 april 2023
  • Aanvang: 15:00
  • Eind: 17:30
2044

Autonome Intelligentie heeft de toekomst. AI wordt nu al ingezet om maatschappelijke problemen te helpen oplossen, en dat zal in de komende jaren steeds verder toenemen. Denk aan zelfrijdende auto’s die moeten bijdragen aan schoner, duurzamer en bovenal veiliger verkeer, robots die worden ingezet in de zorg, zelflerende algoritmes die ziektes vroegtijdig opsporen, en agrarische AI die bestrijdingsmiddelen overbodig moeten maken – om maar een paar voorbeelden te noemen.

De EU zet in op maximale AI-innovatie. Tegelijkertijd schuilen er juridische en ethische risico’s in de ontwikkeling en massale uitrol van AI. Om AI zo effectief en “slim” mogelijk te laten zijn, is het nodig om op grote schaal (persoons)gegevens te verwerken. Soms moeten er lastige morele knopen worden doorgehakt door een algoritme. Als er een “verkeerde” beslissing wordt genomen, kan die schade tot gevolg hebben voor mensen die daarmee geconfronteerd worden. Dit soort dilemma’s staat inmiddels ook op de agenda van de EU-wetgever. Die bereid op dit moment een tweetal verordeningen voor op het gebied van AI-regels in het algemeen, en specifiek op het terrein van aansprakelijkheid voor AI-systemen.

Roeland de Bruin, advocaat bij KienhuisHoving en Universitair Docent aan de Universiteit Utrecht, promoveerde onlangs op het thema “Regulating Innovation of Autonomous Vehicles: Improving Liability & Privacy in Europe” (link: Regulating Innovation of Autonomous Vehicles door Roeland de Bruin – Managementboek.nl). Ook heeft hij, samen met Esther Engelhard geschreven aan wetgevingsadvies voor het Europees Parlement op dit vlak (links naar EPRS_STU(2018)615635_EN.pdf (europa.eu) en Liability for Damage Caused by Autonomous Vehicles | Boom Uitgevers Den Haag (boomdenhaag.nl)).

Op 4 april aanstaande neemt hij u mee in zijn verkenning van de belangrijkste kansen en uitdagingen die schuilen privacy- en aansprakelijkheidsregulering voor innovatie en acceptatie van AI, op het gebied van autonome voertuigen. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan de nieuwe EU-wetsvoorstellen en de mogelijk impact die deze kunnen hebben voor innovatieve ondernemers, die AI-technologie willen ontwikkelen en toepassen, en burgers die AI-technologie uiteindelijk al dan niet zullen omarmen.

Als referenten zullen Theodoor Vis (Algemeen Directeur Huiskes-Kokkeler, Theodoor Vis – Algemeen Directeur Huiskes-Kokkeler Autogroep – Pon Automotive | LinkedIn) en Stefan Kulk (Senior adviseur algoritmetoezicht, Autoriteit Persoonsgegevens, Stefan Kulk – Senior adviseur algoritmetoezicht (juridisch) – Autoriteit Persoonsgegevens (Dutch DPA) | LinkedIn) optreden.

Meld je aan

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden

Zij gingen je voor